Värdegrund
Värdegrunden vilar på skollag och läroplan och utgår ifrån allas lika värde, inkludering, demokrati samt förståelse för andra människor.
Vi arbetar med både hjärta och hjärna, vilket skapar gott samarbete och goda resultat genom giraffspråk, fadderverksamhet och supportergrupper.
Tillgänglig lärmiljö
Syftet med tillgänglig lärmiljö är att nå högre måluppfyllelse genom att personalen anpassar undervisningen utifrån elevers olikheter och förutsättningar. Vår ambition är att alla elever på skolan ska känna sig inkluderade och kan delta aktivt i undervisningen utifrån sina förutsättningar och behov.
Att alla elever har varsin iPad gör att de har tillgång till det mesta i sitt lärande direkt genom sin iPad. Detta ger dem möjlighet att arbeta i olika lärmiljöer både digitalt och fysiskt.
Dynamiskt mindset
Arbetet med mindset syftar till att utveckla elevernas tilltro till sig själva och sin egen kapacitet att lära och därigenom nå högre måluppfyllelse. Vi vill få eleverna att förstå att de är i skolan för att lära sig, inte för att bevisa det de redan kan. Vi vill även att de utvecklar en syn på sig själva som en lärande individ samt utvecklar mindsetet att ju mer man tränar desto bättre blir man. Vi vill även att de utvecklar en syn på sig själva som en lärande individ samt utvecklar midsetet att ju mer man tränar desto bättre blir man. I och med detta skapar vi en positiv läridentitet och ett dynamiskt mindset där eleverna utvecklar sin vilja att anstränga sig för att nå långt i sitt lärande. F orskning visar att ca 50 procent av en normal population har ett statiskt mindset, vilket riskerar att starkt begränsa effekten av undervisningen då elever med ett statiskt mindset, hellre undviker svåra saker än stimuleras och utmanas av dem.
En och samma person kan ha ett statiskt mindset när det gäller att ta sig an vissa saker och ett dynamiskt när det gäller andra. Det går dock att påverka detta med genomtänkta strategier och metoder.
Forskning & utveckling
Rinnebäcksskolan använder sig av forskning för att utveckla verksamheten. För att få till en kvalitativ skolutveckling genomför samtlig personal aktionsforskning som utgår från skolans vision, prioriterade kärnprocesser och elevernas behov och resultat. Vi använder oss av det digitala verktyget LoopMe för att göra reflektioner och mäta effekter av aktionsforskningen.
Resultaten analyseras och delges kollegialt så att värdefulla erfarenheter delas och sprids i verksamheten.
Värdeskapande lärande
Värdeskapande lärande innebär att eleverna får arbeta kreativt på olika sätt och genom sitt arbete skapa värde för någon annan. Enligt forskning har detta visat sig vara starkt motivationshöjande och skapar ett reellt engagemang hos eleverna, vilket i sin tur ökar lärandet. Ett värdeskapande arbete mynnar ofta ut i något praktiskt där eleverna på något vis är med och påverkar på riktigt i samhället. Rinnebäcksskolan personal har genomgått utbildningar kring värdeskapande lärande.
Språkutvecklande arbetssätt
För att undervisningens innehåll ska bli förståeligt för eleverna är det viktigt att de lär sig nya begrepp. Eleven får använda de hjälpmedel som behövs för att lära sig förstå och att använda språket. Undervisningen fokuserar på att eleven är aktiv och att det som lärs ut är meningsfullt och värdeskapande.
Lärarna hjälper eleverna så att de lär sig att kommunicera genom tydliga instruktioner. Vi ger eleverna stöd och vägledning genom ett genrepedagogiskt arbetssätt enligt cirkelmodellen.
Kooperativt lärande
Kooperativt lärande syftar till att nå högre måluppfyllelse både kunskapsmässigt och socialt. Genom kooperativt lärande skapar man lärtillfällen mellan eleverna där de får tänka, arbeta och utvecklas i en social gemenskap. Eleverna får tillsammans lösa gemensamma problem, pröva idéer och nyfiket upptäcka sin omvärld.
Forskning visar att ett optimalt lärande inte bygger på en individuell process utan är en sociokulturell process. Genom arbetet med det kooperativa lärandet blir eleverna lärresurser för varandra. Det kooperativa arbetet synliggör och tränar även elevernas sociala förmågor genom grupparbete och där elevernas tränas i att inneha olika roller.
Pedagogiska planeringar och lärandematriser
Skolan, både i Sverige och internationellt, har på många sätt flyttat fokus i verksamheten från lärandeprocessen till bedömningsprocessen och ofta hänger inte undervisningen samman med den bedömning som senare sker. Genom att skapa lärandematriser (LM) förtydligas målen för både elever och personal och fokus flyttas åter till lärandeprocessen.
Genom pedagogiska planeringar (PP) och lärandematriser ger vi eleverna tillgång till undervisningens mål och syfte, undervisningsupplägg samt visar på hur kunskaperna/förmågorna utvecklas/ter sig på olika kunskapsnivåer. Eleverna ges därmed möjlighet att förbereda sig och planera sina studier utifrån sin nivå och målsättning. De ger dem goda förutsättningar till inflytande över sin vardag.
När lärarna är trygga i lärandemålen och vad eleverna ska lära sig kan de också ha en djupare dialog med eleverna om hur lärandet ska gå till samt skapa meningsfulla och autentiska lärsituationer för eleverna.
Genom LM skapas en progression i lärprocessen där eleverna förstår vad de ska göra för att nå längre i lärandet genom att undervisningen och lärprocessen görs iakttagbar.
Brainbreaks och Pulspass
Arbete med Brain Breaks (BB) ingår i Rinnebäcksskolans hälsofrämjande arbete. Rinnebäcksskolan har över tid arbetat hälsofrämjande där eleverna haft rörelse- och hälsopass inlagt på schemat för att komplettera idrottsundervisningen.
Syftet med brain breaks och pulspass är att skapa bättre förutsättningar för lärande samt att eleverna når längre i sin måluppfyllelse genom att vi arbetar utifrån det vi vet idag om hjärnans möjligheter till lärande.
Hjärnforskningen visar att elever (och personal) som har en aktiv livsstil med träning och rörelse utvecklar sin hjärna och lärarkapacitet mycket mer än de som inte gör det. Vi har rörelse- och hälsopass för samtliga elever samt pulspass för våra äldre elever i åk 4 -6.
Avslappnat effektivt
Det är vanligt med stress inom skolans värld. Vi tror inte stressen är bra för vare sig individen eller verksamheten. En källa till stress är känslan och upplevelsen av att inte hinna med. Problemet är att även med goda förutsättningar är sådana känslor vanliga hos många då arbete med lärande innebär ett processorienterat arbetssätt där en avslutad process ofta leder till en ny. Det kan göra att man upplever att man aldrig blir klar och kan bocka av saker från sin lista.
Vi har under en tid utvecklat tankar kring huruvida man kan både vara i balans och samtidigt vara effektiv i sitt arbete. Vi har valt att benämna detta med begreppet avslappnat effektivt (AE). Vi är övertygade om att personal som är avslappnad arbetar bättre än stressad personal och att elever som är avslappnade och mår bra också når bättre resultat än när de är stressade.
Syftet med att synliggöra samt resonera kring begreppet AE är att på olika sätt hjälpa både personal och elever att hitta en balans och strategier så att man lyckas med att prestera på en hög nivå samtidigt som man har och upplever en tillfredsställelse och balans i sitt liv.
Ett sätt att skapa balans och gynna lärprocesserna är att bygga in återhämtning i vardagen. Detta är tänkt att gynna elevernas inlärning, men kan även smart använt gynna personalens hälsa och återhämtning. Exempel kan vara regelbundna brain breaks, att variera sittande med stående, rörelse och hälsopass, lunchpromenader, yoga, massagesagor eller en stund i återhämtningsfåtöljerna.